Sosyal Medya

Dünya

Uygur haberine ‘vize yok’

Sincan Uygur Özerk Bölgesi hakkında bir haber yayımlayan Fransız gazeteci, Pekin yönetiminin tepkisini çekti. Çinli yetkililer, özür dilemediği sürece gazetecinin 31 Aralık'ta süresi biten vizesini yenilemeyeceklerini söyledi.



Fransız haber dergisi L'Obs, Çinli yetkililerin kendilerine Fransa’daki muhabirleri Ursula Gauthier’in basın kartını yenilemeyeceklerini ve vizesinin süresini uzatmayacaklarını bildirdiÄŸini açıkladı. Dergi, Gauthier’in geçen ay Sincan Uygur Özerk Bölgesi hakkında haber yapmasının ardından baskı altına alındığını belirtti.

Çin DışiÅŸleri Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan açıklamada da, Gauthier’in özür dilememesinin, Fransız gazetecinin “ülkede kalmaması gerektiÄŸi” anlamına geldiÄŸi ifade edildi. “Çin, terörist amaçlar için özgürlüğe izin vermiyor” dendi.

‘Ölüm tehditleri alıyor’

Gauthier’in meslektaÅŸları, Fransız gazetecinin ölüm tehditleri aldığını ve fotoÄŸraflarının medyaya servis edildiÄŸini ifade etti. Gauthier’e karşı cephe alan Çin devlet medyasının onu “Çin’e karşı önyargılı olmak” olmakla suçladığını belirtti.

L'Obs dergisinde salı günü yayımlanan yazıda, Gauthier’e yapılan eleÅŸtirilere ve suçlamalara karşı çıkıldı:

“Altı yıldır Pekin’de yaÅŸayan ve çalışan Ursula Gauthier, Çin medeniyeti hakkında tutkulu bir gazeteci. Anlatılanların aksine hiçbir zaman Çinli masumların öldürülmesinin ‘anlaşılabilir’ olduÄŸunu yazmadı. Gazetecimizin ülkeden çıkartılması, savunduÄŸumuz deÄŸerlere karşı hoÅŸ görülemez bir saldırı olur.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında Çin 180 ülke arasında 176’ncı sırada bulunuyor. Çin’den daha kötü durumda olan ülkeler Suriye, Kuzey Kore, Türkmenistan ve Eritre.

‘Terör’ mü, baskıya mazeret mi?

Çin hükümeti, enerji zengini Sincan’da ciddi ‘Ä°slami terör’ ve ‘ayrılıkçılık’ tehditleri olduÄŸunu iddia ediyor. Ä°nsan hakları grupları ise Çin hükümetinin Uygurlara baskı uygulamak için bu iddiaları öne sürdüğünü belirtiyor. Bu gruplara göre Çin hükümeti, kendileriyle savaÅŸan bir örgütün varlığına dair henüz somut kanıtlar gösteremedi.

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.